Medlemmernes egne haver - København NV

Medlemmernes egne haver - København NV

En dejlig dag i august gik turen til København, hvor jeg havde været ublu nok til, at invitere mig selv på et besøg hos Birgitte Weigand til en snak om haveliv og dahliaer. Birgittes hus og have ligger i Københavns Nordvest kvarter tæt ved Utterslev Mose. Kvarteret oser af hygge og de mange små grunde, har delvist åbne skel til hinanden, hvilket giver indtryk af harmoni og fornemmelsen af plads omkring sig.

 BirgitteWpix

Birgitte Weigand

Huset blev købt i 1981. Dengang bare et hus i en have med græsplæne - og en enkelt pæon. Gennem årene har haven forvandlet sig radikalt, og Birgitte har udført hele arbejdet selv. Græsset er skrumpet ind til en lille cirkelformet græsplæne på den ene side af huset, samt nogle få græsstier mellem bedene på resten af grunden, som er på 530 m2. Det er utroligt, hvad der er blevet plads til og hvor godt og smukt grunden er udnyttet. Der er æbletræer og blommetræer, ribs, brombær og solbær. Der er en lille ’forsøgshave’, lidt køkkenurter og masser af stauder, samt tre højbede med ca. 40 dahliaer i hver.

pottegruppe

En lille potteopstilling

Dahliaerne kom til 2002 og for 3-4 år siden meldte Birgitte sig ind i DDS. Hun synes det er hyggeligt at møde mennesker med samme interesse gennem div. arrangementer i foreningen og er glad for at modtage bladet fire gange om året,  - og for at få muligheden til at bestille stiklinger hvert efterår. Den sværeste disciplin er at skulle begrænse sig når den nye bestillings-CD bliver vist, for dahliaerne skal forblive i de tre højbede, så der er ikke mulighed for ekspansion, - men man kan jo altid prøve nye sorter! 

Som altid, når man besøger dahliahaver, er det sjovt at se hvor forskellig smagen for blomsterformer er. For undertegnede, som ind imellem føler sig som ’outsider’ blandt ’rigtige’ dahlianørder, var det en stor glæde at se Birgittes udvalg:

Ingen storblomstrede eller flerfarvede, ingen ’frynser’ og næsten ingen ball. Til gengæld var der halskraver, enkelt-blomstrende, pomponer, åkander og små semi- og kaktus, som alle ligger i min egen gruppe af favoritter. 

birgitteshavepix 

Birgittes dahliahave

Blandt hendes yndlinge er Karma Fusciana og Patty, men som for os alle: det er svært at vælge et par stykker, når de nu alle er så dejlige.

Karma Fuchianapix

Karma Fuchsiana

 Pattypix

Patty                                                      

Vi sad et par timer i haven med udsigt til dahliaerne og nød en snak, kaffe, småkager, sol, blomster og fællesskabet ved at være haveejer.

Tak til Birgitte for en god oplevelse.

 

Margaret Foverskov 

2014