Vinteropbevaring

Vinteren står for døren, og flere morgner starter dagen med nattefrost, så alle har forhåbentlig fået alle knolde i hus. Dem der startede opgravningen tidligt, er sikkert helt færdige med at efterbehandle knoldene, mens andre der har valgt at have knoldene i jorden så længe som muligt, måske knapt er færdige med at tørre og rengøre dem.

Der kan også være nogen, som har valgt at opbevare knoldene i kuler, men selvom de ligger udendørs, ligger de så trygt og godt. Knoldene skal nu opbevares igennem hele vinteren, og den bedste temperatur ligger mellem 5 - 7 grader. Hvis du opbevare dem et sted, hvor temperaturen kommer ned på 1 til 5 grader, kan du risikere at luftfugtigheden bliver for høj, og at der går råd i dem. Det er også vigtigt, at det rum du opbevare knoldene i er godt ventileret, og at der er luft imellem kasserne. En yderligere fordel er, hvis knoldene bliver opbevaret i et mørkt rum.

Omvendt hvis der er over 10 grader i rummet, så vil der sandsynligvis blive for tørt, og hvis du kun har mulighed for at opbevare knoldene ved 11 - 12 grader eller højere, så er der en stor risiko for, at nogle af især de små knolde vil udtørre i løbet af vinteren. Uanset om du har det lidt for koldt, tilpas eller for tørt så HUSK AT SE TIL DINE KNOLDE. Du må ikke tænke ude af øje ude af sind, for dahliadyrkning er en hobby året rundt.

Hvis du skal undgå sorger og ubehagelige øjeblikke til foråret, så sæt kryds i kalenderen, med ca. 3 ugers mellemrum, og brug en hyggestund med knoldene. Hvis de har fået svamp eller råd, så skæres det væk, og knoldene kan sprøjtes med en let atamonopløsning. Hvis knoldene allerede nu virker tørre, så kan de dusches med lidt kuldslået vand.

Hvis tiden tillader det her i julemåneden, så er det også nu, man kan studere hjemmesider, både de danske og de udenlandske, for at finde spændene nyheder til næste år. Uanset hvor omhyggelig man er med at rengøre knoldene, så vil der altid være nogle som går til, og så er det godt, hvis der er vished for, at der allerede er nogle erstatninger eller nyheder på vej hjem.