Opbevaring og overvintring, hvordan?

Svaret på dette spørgsmål er ikke entydigt, der findes lige så mange måder at opbevare sine knolde på, som der findes dahliadyrkere. Det der fungere for den ene, er ikke godt for den anden. Det afhænger helt af hvilke forhold man har. Det helt perfekte opbevaringssted findes ikke så tit i moderne bygninger, men den allerbedste overvintring får man i et mørkt, helt frostfrit rum, med en temperatur på 5 - 7 grader og en god mulighed for at ventilere rummet.

En anden og lige så væsentlig ting er, at det er vigtigt at tørre sine knolde rigtig godt - inden de gemmes væk. Har man gravet op inden der rigtig er komme frost i jorden, vil de begynde at spire mens de ligger til tørre, men når de herefter lægge hvor der er køligt og mørkt, så stopper spirringen igen. Når knoldene er tørre, er det tid at kigge dem efter inden de gemmes væk. Har man masser af plads kan de lægges væk som de er, men husk at kontroller for regnorme, snegle og snegleæg inden.

Kniber det med opbevaringspladsen kan man reducere dem lidt i størrelse. Nogle knolde er meget store, dem kan man dele, herved er der også mulighed for at kontroller om der skulle være råd i midten af knolden. Skær alt det rådne væk - hvis det får lov til at blive siddende vil det sprede sig til resten af knolden i løbet af vinteren, og så mister man den helt.

En anden måde at reducere knoldene i størrelse er at klippe alle de tynde ammerødder væk. De vil ikke have nogen funktion til næste år, og de tager kun plads op. Nogen gange falder der knolddele af, enten i  forbindelsen med opgravningen - eller mens man pusler med at dele og mærke dem. Disse løse knolde er der ingen ide i at gemme, for med mindre der sidder et lille stykke af stænglen på knolddelen, vil den ikke spire til næste år.

Knoldene kan lægge i kasser med avispapir, eller i sagsmuld eller i spagnum. Der skal være luft mellem kasserne, og hvis rummet er tørt og varme, kan man forhindre noget af udtørringen ved at lægge en enkelt avisside hen over kassen. Der er så mange forskellige måder at opbevare knolde på, så hvis du har succes på den måde du gør - så fortsæt endelig, for der er ikke to rum der er ens, og derfor heller ikke en måde, der er den bedste eller mest rigtige.

Har du ikke så stor succes, så lyt til hvad andre siger, måske kan du afprøve en ny måde næste sæson!

I Artikelbasen kan du læse om et par andre måder, at vinteropbevare dine knolde.

Som inspiration kan du også kigge på følgende klip, her er et par ideer til deling og opbevaring:

Smid ikke de små stiklingeknolde væk, se her:

Sådan kan lidt større knolde deles:

og så de helt store knolde:

og hvis du ikke har meget plads til opbevaring: