Sæsonen er i gang

August måned er generelt en af de spændende måneder, når det gælder dyrkning af dahlia. Det er nu haven begynder at stå i fuldt flor, og det er nu, der næsten hver dag springer nye blomster ud.

Tag en tur rundt i haven en morgenstund inden arbejde, gerne med en kop kaffe/the i hånden, det er en fantastisk oplevelse.Det er også en måned, hvor der fortsat skal bindes op, fjernes snegle, og bekæmpes bladlus og trips, men det er ligesom lidt sjovere, når man samtidig kan kigge på blomsterne.

Det er altid en god ide, at have et reservelager af knolde eller stiklinger i potter, for når man vender hjem fra ferie, vil der flere steder være huller i bedet. Det er så nemt, at finde en potte frem, og sætte en velvoksen dahlia ned, hvor der er hul. Hullet kan være opstået, enten fordi planten er blevet spist af snegle, dette sker især hyppigt for stiklinger, som kun kan tåle en til to gange nedgnavning - så går de ud. Det kan også være en knold, som der måske var liv i da den blev lagt i jorden, men så i mellemtiden er rådnet op.

For at undgå, at reserveplanter også bliver spist, når de sættes ud i bedet, kan følgende fidus bruges - ganske vist er det ikke særlig kønt, men det er effektivt. Skær bunden af en sort blomsterspand, gerne så høj som muligt, og sæt derefter spanden rundt om stiklingen, eller den lille spire fra knolden. Det kan ske at dræbersnegle klatre op af siden på spanden, men i de fleste tilfælde går de udenom, og det er muligt for spiren at udvikle sig i fred og ro. 

I år er der, alt efter hvor i landet man bor, stor forskel på hvordan dahliabedene ser ud. Varmen og mangel på vand medfører at nogle planter dør og andre slet ikke er nået sædvanlig størrelse.

Her følger et par billeder fra Søborg i Storkøbenhavn.

naesten dod 06aug18rez

Sidste år ved denne tid.

 

Hojbed 190721 210x158

I år

Sidste år skulle planterne på nuværende tidspunkt, primo august, have været 120-130 cm høje. I år er det heldigvis mere frodigt.