Forkultivering af dahliaknolde
Nu begynder det at krible i fingrene i det gode vejr, og der er også livstegn på mange af knoldene.
Den lille røde prik betyder, at der er liv i knolden.
Endnu kan det være for tidligt at plante dem, da det er bedst, hvis jordtemperaturen er omkring 10 grader. Men knolde der ikke er forspiret kan godt sættes i jorden fra ca. 1. maj. Hvis vejret ikke arter sig, ligger de bare i jorden og venter. Hvis det bliver meget koldt og regnfuldt, er der chance for at nogen af dem går til.
Et gammelt huskeråd er, at når kirsebærtræerne blomstre kan man starte med at sætte sine knolde.
Er jordtemperaturen stadig lav, kan du forkultivere knoldene. Du får flottere dahlia, hvis du forkultiverer knoldene i stedet for at udplante dem direkte.
Læg knoldene i fugtigt sphagnum i potter eller kasser, og stil dem på en lys plads. Planterne hærdes optimalt, hvis du sætter dem udenfor et par timer om dagen på en solrig plads, så de vænner sig til vejr, vind og sol.
Hold sphagnummen fugtig, så vil knoldene kvittere med veludviklede skud.
Det er vigtigt, at de får mest muligt lys, mens de står til forspirring, ellers bliver skuddene ranglede. Hvis spirerne er på vej til at blive for høje, hjælper det også at de står køligt om natten ved 2-10 grader. Ved den lave temperatur stoppes væksten, og hvis der varsles frost, kan kasserne dækkes over med fiberdug.
Knolde der er forspiret og har friske skud kan plantes ud ca. midt i maj, når faren for nattefrost er helt ovre. Hvis knolde med friske skud får nattefrost, fryser alt det grønne, men heldigvis starter de forfra igen.
De første skud gik til ved en enkelt nats frost, men der er fortsat liv i knolden.
Dahliaknoldene skrumper en del ind i vinterens løb, på nogen af knoldene vil nye skud være synlige, men andre knolde ser måske døde og helt udtørrede ud.
For at få knoldene til at spire, kan du lægge dem i vand i nogle timer, ca. en halv dags tid. Hvis der er døde rødder og knolddele fjernes dette forsigtigt.
Undgå at beskadige de friske knolde, da det kan resultere i sygdomsangreb og råd.
Er knoldene angrebet af skimmelsvamp, kan en behandling med en atamonopløsning forsøges, er det et større angreb, og knoldene er helt splattede, skal de smides ud - inden resten af kassen angribes.
Og husk stiklinger skal først sættes efter 1. juni, eller når nattemperaturen er over 10-12 grader.
Det er ikke klogt at få dem for tidligt ud, når først det bliver varmt, skal de hurtigt få indhentet knoldene.