År 1 i Dansk Dahlia Selskab

Igennem de sidste 10 år, har vi hvert efterår, til vores søns fødselsdag, fået en kæmpe stor buket georginer fra et familiemedlems have. Vi har hvert år beundret disse flotte blomster og talt om, at vi også burde have sådanne smukke blomster i vores have. Men indtil vi hørte Søren Ryge på TV, blev det kun ved tanken. Det var nemlig Søren Ryges begejstrende snak om blomsten og Dansk Dahlia Selskab, som fik os til, straks efter TV-udseendelsen, at starte computeren og ”google” ’Dansk Dahlia Selskab’ og dermed få os meldt ind i selskabet. 
Da vi havde meldt os ind, modtog vi blade og en CD-rom med fotos af en masse forskellige, flotte og farverige dahliaer.
Nu kunne vi, en mørk novemberdag, siddende i sofaen, udvælge de planter vi gerne ville købe stiklinger af.
Efter flere gennemsyn blev vi enige om 20 stk.


HapetBelladonna327pix
  Hapet Belladonna

I juni kom dagen hvor vi kunne hente vores stiklinger, og af sted til Rødovre vi kørte. Vel ankommet og set tingene an, fik vi at vide, at vores stiklinger desværre var forsvundet, men at vi kunne, hvis vi ville, købe nogle af de andre stiklinger der var til salg. Det gjorde vi, og vi fik næsten alle typer, vi havde ønsket. Så vi kørte glade hjemad med 20 stk. dahlia-stiklinger og 15 meter grønt opbindingsnet.
Senere den aften fik vi et telefonopkald, at vores bestilling alligevel ikke var forsvundet, men fundet på ladet af en trailer, og om vi havde lyst til også at købe disse. Det havde vi, så de blev hentet næste dag. Så nu havde vi hele 40 stk. stiklinger til haven. Heldigvis er haven på 2½ tønde land, så plads er der nok af. 

stiklingerpix Stiklingerne er plantet om i 12 cm plastpotter og tilføjet et nummerskilt.
Stiklingerne er plantet om i 12 cm plastpotter og tilføjet et nummerskilt   

Vi gjorde et stykke jord klar og fremstillede små mærkater ud af egetræ, forsynet med blomster-numrene brændt ind i. Nummeringen var vigtig, synes vi, hvis der nu var en type, som var helt vidunderlig, så ville vi vide helt præcist hvilken det var. Nu var alt klar til at stiklingerne kunne komme i jorden.

Hen over sommeren har vi jævnligt fotograferet vores bed med dahliaer og set dem gro fra bitte små stiklinger til flotte store og farverige blomster. Bill Holmberg nr. 64, var den første plante der blomstrede. Dewi nr. 192, Crystal Beauty nr. 161, Us Jelle nr. 313, Hapet Belladonna nr. 327 og Marissa nr. 158 er blandt favoritterne. Jytte Nielsen nr. 290 var en af de sidste som fik blomst, det gav mange sjove kommentarer og ekstra opmærksomhed, som fx ”er Jytte Nielsen kommet?”, ”har du set Jytte Nielsen?” eller ”mon Jytte Nielsen kommer i dag?”, og selvom Jytte Nielsen var sidst, er hun helt bestemt værd at vente på, med sin smukke rødorange farve og mørke løv. 

Vi glæder os allerede til næste års dahlia-dyrkning og er allerede begyndt at tænke på hvilke typer og farver vi vil supplere samlingen med til næste år og måske skabe vores egen dahlia, som vi kunne læse om i Dahlia nyt august 2013. 

Jytte Nielsenpix

Jytte Nielsen

Et par af familiens yndlingsblomster

marissa158pix  usjellepix
 Marissa  Us Jelle

 

Af familien Gregersen, Viby Sjælland. 

2012