Dræbersneglen

Sakset fra Nettet og fra Dahlia-Nyt om dræbersnegle og bekæmpelsen af dem:

Dræbersneglen, Arion lusitanicus

Denne snegl har efterhånden fået mange navne. Den går bl.a. under navne som Iberisk Skovsnegl. Tilnavnet dræbersneglen har den sikkert fået dels på grund af sin store appetit på havens planter, og dels fordi den kan optræde kannibalistisk. Sneglene vil dog normalt kun spise artsfæller, hvis disse er svækkede eller døde. Masseforekomster af dræbersnegle kan rasere både køkkenhave og dahlier fuldstændig.

iberiasneglirw3 250

Dræbersnegle findes i forskellige størrelser og farver.

Dræbersnegl udviser stor farvevariation, fra orange til mørkebrun - næsten sort, mest typisk er dog brunrøde nuancer. Helt unge individer af dræbersnegl er ofte lyse med mørke bånd ned langs siden samt et smalt orange felt oven over disse. De fuldt udvoksede, kønsmodne dræbersnegle er ca. 7-15 cm lange. Æg af dræbersnegle er oftest runde eller ovale (ca. 4 mm i diameter). De ligger gerne i klumper på 20 til 40-50 stk. De første par dage er æggene glasklare, men i løbet af ganske kort tid bliver de mælkehvide".

drbersnegleg

Dræbersnegleæg der gerne findes i et hulrum i klumper af 40-50 stk

Æggene klækkes mælkehvide eller med en orangefarvet overflade – ældre æg er ofte gullige.

Når æggene klækkes er snegleungerne ca. 1 cm store. Ser man på et område vil man ofte finde snegle i forskellig alder, og dermed også snegle i alle størrelser.

Forebyggelse og bekæmpelse

Dræbersnegle begrænses gennem vinterens frost, men de udryddes desværre ikke.

Det er i foråret mens sneglene er små og inden de lægger æg, at du skal starte din indsats mod dem. Mens de kun er 2-3 cm er de svære at finde, men lette at fange i en ølfælde. Duften af øllet lokker alle snegle hen til fælden. Brug derfor en fælde med låg. Låget gør at vinbjergsneglene, som spiser dræbersnegleæggene, ikke falder i, og øllet ikke fortyndes i regnvejr.

oel-faelde

Ølfælde gravet ned til kanten og beskyttet af et låg af en omvendt tallerken, der hviler på tre sten. Nu er dræbersneglen på vej ind imod druknedøden!

Har man fundet æg eller snegle aflives disse. Æggene aflives enten ved at man knuser dem eller ved at hælde kogende vand over. De skal dog rigelige mængder vand til. Små snegle aflives nemmest ved at klippe hovedet af dem eller hælde dem over med kogende vand. Æggene kan efterfølgende pakkes i en tætsluttende pose og smides i skraldespanden, mens de aflivede snegle bør graves ned.

Fortsæt sommeren igennem med bekæmpelsen.

Skov og Naturstyrelsen har lavet en flyer, du kan printe og dele ud til dine naboer, på vejen, i grundejerforeningen etc. Der er nogle gode råd om forebyggelse af snegleangreb, og samtidig får du gjort opmærksom på problemet.

www.naturstyrelsen.dk

Her er deres skema om bekæmpelse af dræbersnegle:

Bekæmpelsestype

Metode

Fordele

Ulemper

Indirekte bekæmpelse

Giv naturlige fjender en plads i haven

De naturlige fjender gør en del af arbejdet for dig. Du får en mere levende have med en god stof omsætning.

De naturlige fjender har behov for nogle af de samme forhold som er gunstige for Iberiske Skovsnegle.

Direkte bekæmpelse

Indsamling og aflivning

Meget effektivt. Selektiv metode. Sneglene dør umiddelbart ved aflivning.

Tidskrævende. Kan opleves ubehageligt for nogle. Døde snegle bør nedgraves.

Ølfælder

Sneglen lokkes til fælden og dør her. Virksomt hele døgnet.

Fælden skal tømmes efter behov og døde snegle bortskaffes. Andre smådyr kan gå i fælden.

Afskrækning og forhindringer

Den tørre jords taktik

Simpelt, ikke alt for arbejdskrævende.

 

Sneglehegn

Holder sneglene effektivt ude fra det indhegnede område.

Mindsker ikke antallet af snegle på grunden. Mest anvendeligt til at forhindre sneglene adgang til mindre arealer.

Sneglekraver

Holder sneglene effektivt væk fra den pågældende plante kraven beskytter.

Hver krave beskytter kun en plante. Mindsker ikke antallet af snegle på grunden.

Lukket kompost el. sneglehegn omkring

Holder effektivt sneglene ude af komposten.

Andre nyttige snegle holdes også ude af komposten.

Undgå bunddække

Ved ikke at have bunddække fjerner man et godt gemme- og opformeringssted for sneglene

Ekstra lugearbejde. Planter der har behov for den fugt bunddækket holder på, vil muligvis ikke trives så godt.

Undgå vandspreder

Begrænser sneglenes udfoldelsesmuligheder. Vandøkonomisk.

Mere tid- og arbejdskrævende at vande direkte omkring planterne.

Kalk og salt – ikke godkendte bekæmpelsesmidler

Sneglene undgår kalk og salt. Dør ved udvidet kontakt med stofferne.

Ikke godkendte bekæmpelsesmidler. Ændrer livsbetingelser for planter og dyr.

 

Man kan også bruge Sneglestop® og Ferramol, som er et tilladt bekæmpelsesmiddel der er effektivt mod dræbersnegle. Følg brugsanvisningen på pakningen.

Og flere klip:

Knud har fundet ud af, at snegle ikke kan kravle hen ad et vandret bræt med ryggen nedad. Så falder de af. Så Knud har gravet en tagplade ca. 30-40 cm ned i jorden, så kun 20 cm rager op. Derpå har han skruet et vandret bræt på 12-15 cm der vender bort fra bedet. Skulle en enkelt snegl alligevel finde vej op på brættet, har Knud lagt sneglegift øverst på det vandrette bræt, så det er det første sneglen giver sig i kast med.

Knuds naboer til alle sider døjer med de iberiske snegle (dræbersnegle), men hos Knud er der ingen, så snegleværnet har virkelig været effektivt.

Vi ved jo, at mange af landets haveejere har mange snegle af forskellige slags, så hvorfor ikke prøve at gøre noget ved det?

...................

Engang sidste efterår fik jeg brev fra et nordjysk ægtepar der skulle flytte fra et sted der var massivt invaderet af dræbersnegle. Og for at slippe for at flytte disse skabninger med spurgte de, om det var en god ide at dyppe georgineknoldene i 40 gr. varmt vand tilsat brun sæbe før de blev lagt i vinterhi.

Jeg talte med et par mennesker med forstand på snegle og den første sagde:

"Jeg vil ikke tilråde at dyppe knoldene i varmt vand, for det er at gå lige til stregen. Man kan derimod med stor fordel spule knoldene med haveslangen for sidder der æg, vil disse afgjort blive spulet af. Skulle der alligevel sidde et par snegleæg klemt inde mellem to knolde, skal man bare tørre knolden godt inden den bliver lagt i vinterhi. Har man overset et par æg, vil de i vinterens løb tørre ud, så knolden er helt ren når den skal i jorden næste forår".

Den anden jeg spurgte havde følgende kommentar: "Knolde kan sagtens tåle varmt vand på op til 40 gr. C. Hvor meget sæbe der så skal i vandet ved jeg ikke noget om, de må de prøve sig frem med. Jeg har haft knolde stående i flis der var lagt ud først på sommeren, og de georgineknolde der blev lagt har tålt den megen varme der udviklede sig i flisen. Jeg har målt den til godt og vel 40 gr., og de stod der over et længere tidsrum. Skal knoldene have et bad i 40 gr. varmt vand tilsat brun sæbe, er det kun et øjeblik det drejer sig om, så jeg vil mene at de sagtens kan klare sådan en omgang.

...................

Min erfaring fra i år er, at man må ud hver aften ved skumringstid og finde, hvad der er. Jeg klipper dem over og fjerner dem fra dahliabedet. Men jeg benytter mig af, at de er kanibaler og spiser døde snegle. For så kan jeg putte "Ferramol" (sneglegift) på de døde snegle. Derved slår jeg flere ihjel af dem jeg ikke har kunnet finde og jeg sparer på sneglegiften.

Ferramol kan købes på planteskoler og i Silvan. Det er et godkendt snegledræbermiddel (også til økologisk bekæmpelse). Det mister desværre hurtigt sin virkning, når det regner, hvilket jo unægteligt har været tilfældet i denne forsommer.