Vinteropbevaring af dahliaknolde

Selvom jeg er nybegynder udi dahlia-dyrkning, har jeg fået en god erfaring med opbevaring af knoldene i vinteren 2010/11. I denne artikel vil jeg fortælle lidt om min metode.

Korrekt høst og efterbehandling er meget vigtig for god opbevaring. Jeg gravede knoldene op i oktober, når den grønne del af planterne er ødelagt af efterårets første frost. Det er vigtigt at grave knoldene op, når det ikke er frost, da de er ekstrem frostfølsomme.

Efter opgravningen vaskede jeg alt snavs og jord bort i en spand vand. Derefter fik knoldene lov til at ligge og tørre 2-3 dage på et svalt sted. Jeg anvendte et udendørslager til dette. Under denne tørring hærdner den yderste skal på knolden som på en kartoffel, hvilket gør knolden meget modstandsdygtig mod udtørring.  Efter at knoldene er tørrede er de klar til deling.

Sidste år delte jeg de fleste af knoldene men efterlod nogle udelte klumper. Jeg bemærkede, at de delte knolde lagredes meget bedre end de udelte klumper. Udelte klumper rådnede let, råd som kom fra rester af stilken eller fra den gamle moderknold. Knoldene deltes sådan at hver del indeholdt en del af kronen og en eller to fastsiddende knolde.

Snitsåret pudredes med aske og tørredes nogle timer. TIPS: Skriv navnet på sorten direkte på knolden med en vandfast mærkepen. Når knoldene var istandgjorte på denne måde opbevarede jeg dem i lukkede plastposer med lidt tørre træspåner for at undgå kondens indeni posen. Nogle af knoldene behandlede jeg yderligere med voks. Jeg skal straks sige at både de voksede og de uvoksede lagredes lige godt, så i år vil jeg undlade voksningen, men om nogen er interesseret, beskriver jeg voksningen her.

Lav en gryde med kogende vand og sluk for varmen. Læg 2-3 almindelige lys i det varme vand, lad dem smelte og fjern vægerne. De smeltede lys lægger sig på vandoverfladen som et klart lag. Nu er du klar til at vokse knoldene.

Hold knolden i toppen og dyp den hurtigt og tag umiddelbart derefter knolden op af voksen/vandet. Vær forsigtig så du ikke brænder dine fingre. Nu er 2/3 af knoldlængden vokset, og du kan lægge den på siden på avispapir for at lade voksen hærdne. Tag bagefter en af de delvis voksede knolde og hold i den voksede del og dyp den uvoksede del i voksen. Læg den på siden og lad voksen hærdne. Pas på med at lægge yderligere vokslys i gryden, hvis voks-laget bliver for tyndt, og pas på med at varme vandet igen hvis voksen bliver for stiv.

Voksede knolde kan lagres i en kasse i rumtemperatur, men jeg fortrækker at lagre alle mine knolde i en frostfri kælder.

Ved at følge disse enkle punkter fra opgravning til deling kan du opbevare og mangfoldiggøre dine favoritdahliaer. Rene delte knolde optager mindre opbevarings-plads, og er en fornøjelse at arbejde med om foråret. I slutningen af denne sæson planlægger jeg at lave en billedinstruktion om knolddeling og opbevaring og publicere den på min blogg:  http://olgochka.blogspot.com Der er I alle velkomne til at se metoden i billeder!

Kilde: Artikel i DAHLIAN (det svenske dahliaselskabs medlemsblad)

Oversættelse: Troels Skagemo

 

Andre artikler i samme kategori Overvintring på friland med isoleringsmåtter »