Dahliatur til Holland 2015

Den fantastiske Dahlia-tur, som jeg nu vil berette om, startede for mit vedkommende allerede i marts måned. Her deltog jeg som forholdsvis nyt medlem af Dansk Dahlia Selskab (medlem siden sep. 2014) i foreningens generalforsamling.

Under punktet Eventuelt fortalte tidligere bestyrelses-medlem Lars Skov, at han planlagde en 4-dages tur i september måned (10.-13. sep.) til Holland med besøg hos Dahliaforædlere og diverse Dahliahaver.

Med det samme besluttede jeg, at den tur skulle jeg da bare med på! Næste udfordring var dog, at Lars oplyste, at han inden længe ville lægge yder-ligere turinformation op på DDS’s Facebook side. Ak-og-ve, jeg som altid havde været en arg modstander af Face-book, måtte overgive mig - ellers kunne jeg jo ikke få adgang til informationen. (Turbeskrivelsen var heldigvis også med i Dahlia-Nyt fra Maj)!

Jeg oprettede en yderst ”minimal” profil på Facebook (uden foto og private oplysninger mv). Med denne profil kan jeg læse, dele og/eller kommentere de mange gode informationer på ”Dansk Dahlia Selskab” Facebook side. Jeg kan anbefale alle DDS medlemmer, at blive medlem af denne Facebook gruppe. Her er en utrolig god deling af medlemsinformation så som erfaringsudveksling, stiklingesalg, knoldebytning, åben-have arrangementer, flotte og inspirerende billeder af diverse Dahliasorter og meget, meget mere. Med andre ord – alt det, som mangler på DDS’s hjemmeside – ja, det kan findes på Facebook!

Så oprandt endelig torsdagen, hvor vi skulle afsted. På turen deltog vi i alt 27 glade Dahlia havemennesker. Bussen startede opsamling i Høje Taastrup kl 05.00 med yderligere opstigning i Solrød, Slagelse, Ejby på Fyn og Kolding.

Holland15 01Holland15 02Den medbragte frokost blev indtaget i dejligt vejr i Hamborg-Altona Dahliahave. Her så vi ca. 14.000 Dahliaer fordelt på 800 sorter, så der var noget for enhver smag.

Så gik turen videre til Hotel De Kaasberg i byen Ede. Vi ankom ved 19-tiden, værelsestildeling samt efterfølgende middag og hygge.

Fredagens første besøg var hos blomsterkooperativet CNB, som ligger ved byen Lisse, sydvest for Amsterdam og 1½ times kørsel fra hotellet. Her blev vi modtaget af Richard Walkier, som fortalte, at der i showmarken var plantet 480 forskellige sorter fra 25 avlere. I 2014 blev der i Holland produceret Dahliaer på 400 ha, hvilket resulterede i en over-produktion på 4 mill. knolde. Arealet er derfor reduceret til 365 ha i år for at opnå bedre afsætningspriser.

Holland15 03På nabomarkerne så vi produktion af knolde. Toppen på stiklingeplanterne bliver regelmæssigt grønthøstet til en højde på 15-20 cm for at få planterne til at koncentrere al deres energi på knoldeproduktion. Tilsvarende kan man gøre i sensommeren herhjemme, mindst 3 uger før knoldeoptagning, hvis man har nogle svage planter.

Billede: Sincerity Brdr. Verwer

Holland15 04 sincerityNæste stop var hos Brdr. Verwer (som bl.a. er kendt for deres Gallery, Melody og Karma serier), som fortalte om deres nuværende produktion med at opformere enkeltblomstrende mørkløvede Dahliaer, den såkaldte Happy Days serie. Serien med ca. 8 farver skal sælges som blomstrende stiklingepotteplanter til foråret. Vi blev også introduceret for endnu en rosa dekorativ ”smuksak” ved navn Sincerity. ”Problemet” ved den var, at blomsterhovedstørrelsen og højden ikke passede hverken til Gallery eller Melody serien. Derfor var det indtil videre bare en ”in-house” model, lidt ærgerligt syntes flere af os.

Brødrene Kess og Aud Verwer fortalte endvidere om det omfattende og enormt dyre arbejde, det er at få en sort fremavlet med de karakteristika man ønsker og til sidst offentlig notering af rettighederne til sorten. I arbejdet indgår bl.a. DNA tester på store labora-torier for den enkelte sort.

Holland15 05Efter frokostpausen kørte vi videre til Geerlings Dahlia, hvor Jan Geerlings og svigerinden José Maria (en smuk rød Dahlia er opkaldt efter hende) bød os hjertelig velkommen.

Igen så vi en masse dejlige Dahliaer. Jan ville meget gerne modtage ønsker og forslag til de stiklinger, som skal produceres til DDS næste forår. Formand Jørgen Møller og Pernille Højsgaard ville senere i september komme til gartneriet for at aftale stiklingeemnerne.

Inden afgang fra gartneriet bød Jan og José Maria på efter-middagskaffe med fint kage-bord, som vi nød ude i det dejlige solskinsvejr.

De ord, som lød igen og igen hele dagen lang på den første besøgsdag i Holland, var "den .. og den der ... og den der og den der må og skal jeg/vi bare have fat i". Begejstringen vil ingen ende tage. Samtidig havde vi en dejlig, lun og vindstille dag med total blå himmel.

Lørdagen startede lidt impulsivt med besøg på planteskolen Coppelmans for at købe hollandske blomsterløg, fordi vi var kommet for tidligt frem til Veldhoven v/Eindhoven. Her skulle vi besøge blomsterforeningen Flora, som afholdt årets Åbent Hus arrangement med show og kåring af årets Dahliaer og dekorationer. De meget flotte og ekstremt store blomster var produceret af medlemmerne fra de tre deltagende foreninger.

Holland15 06Vi nød besøget i showhaven, som hvert af de 25 Flora-medlemmer passer med stor ildhu. Vi så de meget flotte og udknoppede planter samt særdeles velgødede planter med ekstremt tykke og stive blom-sterstilke til følge. Vi blev enige om, at det synes som om, at man ikke kan overgøde Dahliaer, bare gødningen har den rigtige sammensætning. Hver gang vi spurgte til hvilken gødning, der blev anvendt, var svaret det samme (uanset besøgssted) ”Vi anvender bare lidt komøg og så har vi udliciteret resten af gødningen til et eksternt firma”. Så den del blev vi desværre ikke meget klogere på.

Vi blev også fortalt, at man kunne købe sig til et årligt støttemedlemsskab af blomsterforeningen Flora for bare 5 Euro. Som støttemedlem kan man så hver lørdag formiddag komme til foreningen for at få en buket. Det benytter mellem 100-200 personer sig af hver lørdag, så Flora-medlemmerne har meget travlt med at skære de mange lørdagsbuketter.

Holland15 07Efter frokost var det så blevet tid for besøget hos Zeeland Dahlia i Heinkenszand, hvor ægteparret Frans og Ineke Sturm sammen med datteren Miranda modtog os meget hjerteligt og med stor forventningsglæde. Der var ingen tvivl om, at Frans og hans familie havde glædet sig meget til vores besøg, og at vores besøg var en meget stor ære for dem.

Den lokale TV station var på plads og filmede vores besøg fra enden til anden ligesom Frans havde skrevet en velkomsttale, som var blevet oversat til dansk. Vi blev også budt velkommen af byens borgmester (som også overrakte en boggave til hver af os). Borgmesteren fremhævede Frans' utrættelige og ihærdige indsats med at producere nye Dahlia sorter, hvilket var til stor ære for byen.

Billede: Sturm Zeeland Dahlia i Heinkenszand

Holland15 08 sturmI Frans' officielle forsøgs- og besøgshave, som havde byen bedste beliggenhed rent sandjordsmæssigt, var der mange spændende nye Dahliaer. Vi nød de mange helt perfekte og fantastiske blomster. Først efter mindst et par års intensiv overvågning af planternes egenskaber, overvejer Frans en eventuel frigivelse af en sort til markedet.  Vi så blandt andet en orangefarvet ball/-dekorativ type - Sturm, som var rød på ydersiden af blomster- bladene. Meget smuk.

Billede: Carla Vollemamm Zeeland Dahlia i Heinkenszand

Holland15 09 carla wollemannEn anden meget smuk Dahlia, ligeledes dekorativ, var sorten Carla Vollemann. Kan bedst beskrives som en kombination af ”Crazy Love”, ”Silver Years” og ”Oriental Dream”. Frans’ datter Miranda fortalte, at hendes far havde været meget alvorligt syg og at hans massør Carla Vollemann havde fået ham på benene igen efter flere års behandling. Imidlertid blev Carla Vollemann dræbt sidste år i en ulykke, og Frans Sturm havde fået afdøde families godkendelse til at dedikere netop denne smukke Dahlia til hende.

I dagens anledning blev vi helt ekstraordinært inviteret på besøg i Frans' frøplantehave. (86 år gammel dames have). Vi blev meget overvældet af de utroligt mange flotte sorter, som er på vej.

Efter et par timers intensivt besøg i godt vejr var det tid til at tage afsked for at køre tilbage til hotellet. På køreturen hjem havde vi turens første regnvejr.

Hvis ikke alle 27 deltagere var blevet ramt af "Dahlia-bacillen" inden afgangen til Holland, ja så kan jeg nu oplyse, at alle efter et par dages besøg i Holland  - uden undtagelse - nu er blevet meget hårdt angrebet!
Med andre ord kan alle være med i denne glade og humoristiske flok, hvor fællesnævneren er den ubetingede glæde ved Dahlia.

På næste tur håber vi dog at se mange flere fynboer og jyder i vores gode flok, da kun 5 deltagere fra denne del af Danmark har været med.

En masse dejlige aftaler om havebesøg hos hinanden og/eller knoldebytning er blevet indgået. Jeg har indtryk af, at flokken her er ejere af mindst 1.000 forskellige typer af Dahlia. En masse billeder blev fremvist på køreturene.

Holland15 10 LarsHolland15 11 dekoEn stor tak skal lyde til turleder Lars Skov for at arrangere denne fantastiske tur.
Vi ved, at Lars har knyttet nye Dahliakontakter på turen (bl.a. til producenten af Jowey-serien) - så hvem ved hvor næste tur går hen? Uanset om den går til Holland, Tyskland, Østrig, England eller måske til Letland, ja så er vi klar til at tage af sted igen.

Sluttelig skal det også lyde en tak til vores rutinerede chauffør Jesper fra Herfølge Turistfart, som kørte os de 2.400 km på en meget behagelig måde.

Vi blev kørt rundt i en dejlig komfortabel 52 personers bus med masser af benplads og sæder, der kunne reguleres i flere retninger. Det har været en stor fornøjelse at køre med Jesper – og med os for ham.

Mange hilsner
Annie Thomsen, Vipperød

Holland15 12 gruppe

Billede: alle turdeltagere

Andre artikler i samme kategori « Besøg hos Bruno Grooss' familiegartneri