Monets dahliaer

Ja – her gik man og troede, at Monet ”kun” malede åkander og iris – men det viser sig faktisk, at han også har begået et par stykker med vores allesammens yndlingsblomst! Først om maleren: blandt kunstkendere turde det være almindelig kendt, at Claude Monet (1840-1926) – søn af en parisisk købmand – begyndte sin karriere som karikaturtegner. Senere opnåede han stor berømmelse som en hovedskikkelse blandt impressionisterne – og som gartner og have-planlægger.

Vi andre dødelige ved jo da i alt fald, at han havde en stor have i Giverny, og at han her malede hele oceaner af åkander og spandevis af iris. Det er nok mindre kendt, at han, mens han boede i Argenteuil, malede et par flotte billeder af dahliaer i deres rette omgivelser: i store bede nemlig ”The Garden at Argenteuil” og ”Jeunnes filles dans un massif de dahlias” – de kan findes på ”nettet” under disse navne.

Flere af de andre impressionister (Matisse, Cezanne, Renoir og Dyf) malede også dahlia – men i buketter – og de ER nu flottest på friland, som Monet malede dem. Det skal siges, at Monet også malede både valmuer, syrener og chrysantemum på friland, og det vil nok være en tilsnigelse at påstå, at dahlia var hans yndlinge – men måske var det en ide med en Monet-plakat til stuen og/eller dit planterum?

Allan Wright

2014