Chrysantemumdahlia

En lille gruppe af denne type dahlia er i det internationale dahliaregister placeret under gruppen NX = Diverse klassifikation, og går under betegnelsen: ”Novelty Fully Double”.

Spidserne på kronbladene drejer ind mod blomstens centrum og giver på den måde dette chrysantemumlook. ”Akita No Hikari” er tiltrukket i Japan i 1989 af OHTA, men udover diverse ”sport” fra ”Akita No Hikari” er der endnu ikke registreret andre crysantemumdahlia. Men mon ikke min dahlia af egen tiltrækning - ”Gregers Gitte” - godt kunne være med i det selskab?

 Akita No Hikari pix   

 Akita No Hikari

 

   Gregers Gitte G pix

 Gregers Gitte

 

”Akita No Hikari” har givet 2 ”sport” - det er ”Vancouver” og ”Yellow Akita”, ”Yellow Akita” har også givet to ”Sport”: et spættet eksemplar - ”Striped Akita” - og den flammede ”Flame Akita”.

   Vancouver G pix

 Vancouver

 

Yellow Akita G pix

 Yellow Akita

 

”Vancouver” har givet tre ”sport”: et spættet eksemplar - ”Avignon”, den rosa”Rose Vancouver” og den cremefarvede ”Creme Vancouver”. Så foreløbig tegner denne lille familie 8 eksemplarer.

 

Kan nogle af disse så købes herhjemme? Ja, i 2010 var ”Akita No Hikari”, ”Striped Akita”, ”Vancouver” og ”Avignon” at finde i dahlia-sortimentet. Ikke alle firmaer anvender hele navnet ”Akita No Hikari” men kalder den blot ”Akita”.

 

En bemærkning til denne type dahlia: blomstens størrelse er ca. 18 cm. Ø. Plantens højde er ca. 1,1 m. Blomsterne er ret kortstilkede og derfor vil en udknopning være en fordel for blomstens udvikling. Som regel dannes der 3 blomsterknopper på samme stængel - ved at fjerne de 2 yderste, så kun midterknoppen er tilbage, vil den udvikle en flot blomst.