Uimodståelige halskraver

Dahliaer har en fantastisk mangfoldighed, og der er noget for enhver smag. Én af vores favorittyper er halskraver. De er helt anderledes i deres udtryk end de fyldte typer. De egner sig ikke så godt til buketter, men de stråler på livet løs i haven, og de fleste gæster bliver øjeblikkeligt tiltrukket af deres charme. Vi har over 40 forskellige slags i haven.

Alle de Dahliaer, der findes i dag, nedstammer fra botaniske Dahliaer, der blev krydset. Single- og double- og pæon-typerne var de første, der dukkede op, og i 1800-tallet opnåede man de fyldte typer, der for alvor satte gang i forædlingen.

 Pooh PH pix

 Pooh. Foto: Pernille Højsgaard

En anderledes udvikling skete i Tyskland. Her blev blomster med 9 kronblade forædlet, så de store kronblade udviklede mindre kronblade, der voksede ud fra deres rod. På den måde kom de mindre kronblade til at fremstå som en halskrave inden i den ydre krans, der udgøres af de store kronblade. De store ydre kronblade er ofte tilspidsede, men er dog afrundende i visse varieteter. I nogle tilfælde havde halskraven den samme farve som den ydre ring, og i andre tilfælde var farvekontrasten ganske iøjnefaldende. Denne nye Dahlia-type blev kendt under betegnelsen ”halskraver”. De har en særlig tiltrækningskraft, og mange af dem er ret gamle. Til halskraverne tæller den helt gule Clair de Lune (1946), Chimborazo (1959 – mørkerøde kronblade og en gul halskrave), La Cierva (1939 – lilla og hvide kronblade og en hvid halskrave).

 

Halskrave-Dahliaernes udvikling

Der er to typer kronblade på halskrave-dahliaer. Den ene type er flad med afrundede ender som på Pooh og Bumble Rumple (se billede), mens andre har mere tilspidsede ender som på Show Off og Don Hill.

 

BumbleRumpekpix

Bumble Rumpel. Foto: Lars Skov

Nogle engelske forædlere har koncentreret sig om typen med de tilspidsede ender. Der er dog en ny type på vej, som vil blive kaldt stjerne-halskraver. Officielt er de ikke frigivet endnu. Men ikke desto mindre, så har vi gennem de sidste 4 år haft én halskrave, der hedder Christmas Star (se billede), og den svarer umiskendeligt til beskrivelsen af de nye stjerne-halskraver.

For et par år siden kom de første halskraver med duft, Hillcrest Fragrant og i år har vi bestilt Hy Scent hjem.

Christmas Starpix<

Christmas Star. Foto: Lars Skov

Som det seneste nye i forædlingen af halskraver har Ivor Kithener udviklet dobbelt-lagede halskraver, der har et helt andet udseende. De ligner nærmest en krydsning mellem dekorative og halskraver. Hos ” The National Collection” i England kan man købe nogle af disse dobbelt-lagede halskraver bl.a. Rita Shrimpton (se billede) og Shirley Pullman.

Rita Shrimpton

Rita Shrimpton. Foto: Pernille Højsgaard 

I Dansk Dahlia Selskab har vi efterhånden et stort udvalg, for Geerlings har selv forædlet en del slags. Hans Night Butterfly (se billede) ser ud til at være populær hos os, og den bliver nu også forhandlet hos mange andre dahlia-gartnere verden over.

Night Butterfly pix

Night Butterfly. Foto: Pernille Højsgaard

 

Kildeangivelse ”dahliaworld.com”
Lars Skov og Bjørn Rasmussen

Andre artikler i samme kategori « Chrysantemumdahlia Klassifikation af dahlia »