Stiklinger - Hvordan du selv laver dem

ModerKnold EL 170414 01 Fra knold til stikling og tilbage til knold.

Dahlia stiklinger kan man selv lave, det kræver kun at man nu vælger sin(e) moderknolde her i februar, og sætter dem i jord.

Find en potte eller en kasse og fyld noget sandblandet spagnum(jord) i og placér så knolden så halvdelen er synlig, og sidste års stabbe sidder synligt på knolden over jorden.dvælge de moderplanteknolde, som man ønsker at opformere ved stiklinger.
Moderplanter EL 151218 01 Jordblandingen er valgt ud fra det praktiske forhold, at det er fri for ukrudtsfrø.
Viste I, at der i almindelig havejord befinder sig mellem 50.000 og 150.000 ukrudtsfrø pr. m2 i et lag på 3cm. Dem er det rart at være foruden i opstarten!

Placeres nu i lys og varme(20-22gr.) og find på noget andet at lave de efterfølgende 3-4uger, men hold øje med at knolden ikke bliver udsat for tørke undervejs.
Spiring forplantning EL 150121 01  For foden af "stappen", sidder de sovende øjne, som bryder hvilen ved varmen, lyset og årstiden.
Spiringen går i gang og pludselig har man mange stiklinger at tage vare på.

Dette er effektivt hvis man har sorter der er lidt vanskelige at dele eller sorter, man holder ekstra af og ønsker flere af. 
Spiring EL 150110 01 Så kommer dagen hvor tålmodigheden belønnes, når man efterhånden har fulgt processen med brydningen af vækstpunkterne på knolden, som er svulmet op og nu har sat nye skud på ca. 7 cm.
Spiring forplantning EL 150121 02 Det er nu at man kan begynde at tage sine stiklinger, som skæres med en skarp kniv tæt på knolden lige der hvor, man kan fornemme, den sidder fast.
Spiring forplantning EL 150121 04 Lad 1 cm sidde tilbage om muligt, for her gemmer der sig reserve knopper, som vil udnytte situationen nu hvor hovedskuddet bliver fjernet, og én eller flere skud kan komme til på ny.
Fødegang EL 160210 01 Efter mindst 7 cm's vækst er det tide at skille "barnet" fra moderen, og så står man med de fineste små poder, som er ivrige efter at komme på egne fødder (læs rødder).
Fødegang EL 160210 02 Stærke billeder fra "fødegangen" - "barnet" taget med kejtet snit, og "navle blade" fjernet, så er den "nyfødte" klar til at begynde udviklingen og få styr på egne rødder.
Fødegang EL 160210 03 Nyt i 2016 er, at her forsøges med "kuvøse glas" og vand i bunden - det virker for mange andre bløde stiklinger, så, jeg er selv spændt!

... Det virkede ikke!
Spiring EL 150110 02 Stiklingerne på ca. 7 cm vi nu står med i hånden kan nu stikkes i en potte med så og priklejord, som gerne skal blandes yderligere med perolite, som giver en blød og dejlig tilpas luftig stikkejords blanding. 
Spiring EL 150110 03 Med de gode knolde kan man ”høste” flere stiklinger, inden man i midten af april vælger for sidste gang at skære de stiklinger, man kan bruge, og så får moderknolden ”fri” til at fortsætte væksten mod den forestående sommer.
Start EL 150110 01 Stiklinger man nu har stukket, vil efterhånden danne fine nye rødder, og på et tidspunkt skal man potte dem op til en større potte, og måske senere når vejret er frostsikkert, kan man plante dem ud på friland, så de kan udvikle sig færdig gennem sommeren.
Spiring EL 150110 04  Til stor glæde vil man opleve de nye stiklinger som udvikler sig helt som moderplanten, og når enden af sæsonen sætter en stopper for mere vækst, har stiklingerne dannet en knold, hvorved de nu også kan overvintre og gemmes på lige vilkår som ”moderen”.

Så hvis du endnu ikke har prøvet så kan jeg da kun sige, at det er lærerigt og særdeles herligt botanik på 1. klasse.
  God fornøjelse… Ejner Loch
   
Stap EL 151025 150121 01 Dette billede illustrerer, hvad der menes når der siges stap.
Stappen er hvad der sidder tilbage, når man har klippet planten ned.
Hver stængel eller stamme, om man vil på billedet, sidder fast på knolden som grenen på et træ, i et punkt hvor, der er nye knopper omkring, som næste sæson vil få muligheden for at skyde.
Det betyder at man kan få mindst ligeså mange nye planter af knolden på billedet, som der er stængler.
Jeg tæller 12 stængler eller!?

Tak til Ejner Loch for billeder og tekstgrundlag.
2018

Andre artikler i samme kategori « Formering ved deling