Dahlialiv

Hvem kunne have troet at 3 små dahliaknolde i barndommen kunne udvikle sig til et liv fyldt med dahlia. Selv efter de værste år med mange mistede knolde hvor man kun har stået med navneskiltet tilbage fra en elsket afgået sort, så er man alligevel steget til hest igen, og har skaffet sig materiale fra nær og fjern og brugt den tid hvert forår, det har krævet at få små tusinde knolde på plads i haven til den kommende sæson. Nu er det 40 år siden jeg plantede mine første dahlia, og mange sorter har været igennem min jord gennem årene, og målet er hen ad vejen blevet at søge og dyrke de 500 bedste dahlia sorter i verden… 

Dahlia skal have plads, vand, gødning og opbinding, men er fremragende til dyrkning i potter - store potter, som kan indeholde gode mængder fugtighed i sommeren er det nemmeste. Jeg dyrker selv 250 knolde i 12L spande på vores store stenbelagte terrasse og 100 stk. i 20L spande i pergolaen.

dahlialiv01

Terrassen maj 2011 - Foto: Ejner Loch

Gæt hvor tit der skal vandes i henholdsvis 12 og 20L spande, når sommeren er over os og planterne begynder at fylde!? – Det er ikke uvæsentligt for ferieplanerne – eller weekend opholdet!

Jeg har dyrket dahlia i potter i mange år – dvs. i spande med hank, som nemt kan flyttes og bæres ind efter sæson slutning, og jeg opbevarer knoldene i spandene hen over vinteren. Spandene fyldes med en blanding af sand/grus og sphagnum i forholdet 10 til 1, som er voksemediet gennem hele sæsonen. Dette sikre at jorden ikke er for våd i potten i efteråret.

Når frosten har taget toppen og tiden for vinteropbevaringen indfinder sig, så bærer jeg samtlige spande ind og efter godt 150 vandringer er indkvarteringen foretaget, og spandene står stakket med indhold oven på hinanden de næste måneder frem i frostsikkert rum.

dahlialiv02

August 2011 - Foto: Ejner Loch

I marts begynder forberedelserne til den nye sæson for de mange indkvarterede spande med at, samtlige spande skal gennemses/tømmes for at finde ud af hvordan knoldene har det, og hvilken type knold den pågældende sort har.  Knoldens vitalitet, størrelse og udseende er indikation for, om den pågældende sort skal udplantes i haven eller have sit voksested i potte igen. Som bekendt er der store forskelle på knoldenes fysik, og svage trævlede rødder har efter min erfaring meget nemmere ved at klare sig vinteren over, hvis de bliver opbevaret i spanden med knolden/trævlerne forankret i sandjorden efter afslutning af vækstperioden. Herfra er det så bare at beslutte, om det er stiklinger eller deling, der er løsningen til flere spandfulde.

Hilsen gartneren

Ejner Loch, Trekronevej 5 Drammelstrup 8961 Allingåbro

 

Andre artikler i samme kategori Dahliarødder »