En ud af mange (Dahlia)

Der findes mere end 50.000 forskellige dahlia, men man behøver ikke at have dyrket dahlia i lang tid for at finde ud af, at de bestemt ikke alle er lige gode. Opgaven er derfor at finde de bedste sorter til udplantning i bedet.

Nu kan der selvfølgelig være forskellige opfattelser af, hvad en god dahlia er, men på den anden side er der nogle generelle kvalitetskriterier, der bl.a. ligger til grund for, når man i andre lande prøvedyrker nye sorter og giver dem karakterer i forhold til, i hvor høj grad de opfylder kravene. Den bedste måde at få kendskab til de forskellige sorter er selvfølgelig at tage rundt hos andre dahliadyrkere og se planterne i løbet af vækstsæsonen. Dette lader sig jo ikke altid gøre, så derfor er det næst bedste at lytte til andres erfaringer med de forskellige sorter. Et oplagt sted at udveksle disse erfaringer er jo vores medlemsblad Dahlianyt, og derfor vil jeg gerne præsentere min yndlingsdahlia i håbet om, at andre kunne få lyst til at gøre det samme.

Elke C er en rød dahlia af dekorativtypen. Det er en relativ høj plante, der hos mig starter blomstringen, når den er omkring 110 cm, men nemt når en sluthøjde på 170 cm. Blomsten er 15-20 cm i diameter. Den er skabt af den østrigske dahliaavler Peter Hasslhofer i 2006. Han har opkaldt sorten efter Else Crocoll, der ud over at have en meget interessant hjemmeside på internettet omhandlende dahlia (http://www.crocoll.net/Dahlien/) også er den person, der står bag Peter Hasslhofers hjemmside (http://www.peters-dahlien.at/).

ElkeC

Elke C

Jeg har selv haft den siden 2009, og den står nu på 5. sæson øverst på min hitliste. Elke C har nogle oplagte fordele. Først og fremmest har den en meget smuk lysende rød farve. Nu kan det selvfølgelig altid diskuteres, hvad der er smukt, men til gengæld kan alle vist skrive under på, at det er en væsentlig kvalitet, hvis sorten laver gode stilke. På det punkt er Elke C uovertruffen. Jeg har aldrig haft en dahlia, der tilnærmelsesvis lavede så lange og kraftige stilke igennem hele vækstsæsonen. De fleste sorter starter fint ud, men får med tiden korte og blødere stilke. Elke C starter med stilke, der kan være op til 50 cm lange. Efter nogle måneders blomstring opnår de stadig en længde på 25-30 cm. Ydermere knækker de yderst sjældent ned i hårdt vejr.

For de der laver stiklinger er det værd at bemærke, at sorten er meget nem at formere og meget hurtig til at danne rødder. Det tyske dahliaselskab har testet sorten og givet den 91,3 point ud af 100 mulige. Dette er absolut en af de bedste bedømmelser, jeg har set.

ElkeCgruppepix

Elke C

Ingen roser uden torne siger man, og dette gælder også for dahliaerne. Væsentligste svaghed er knoldenes overvintring. Elke C laver ofte ret lange og tynde knolde, der efter optagning meget hurtigt begynder at tørre ud. Jeg har selv løst problemet ved hvert år at lave stiklinger på sidste års stiklingeknolde, der har overvintret i potter. På den måde er det gået fint med at bevare sorten. En anden svaghed er, at sorten ved meget regn kan få pletter på kronbladene, på samme måde som man især ser det ved hvide dahlia. Dette skal dog ikke forhindre mig i at dyrke denne specielle sort i forhåbentlig mange år fremover.

Jesper Kromann