Dahlianavne

Nu har vi snart overstået den tid på året, hvor vejret ikke opfordrer til udendørs arbejde, og hvor de sidste dahliaknolde er lagt på hylder i kælderen. Billeder af årets blomster er sat i orden, næste års stiklinger fra Holland er bestilt, og de udenlandske kataloger er pløjet igennem.

Hvis man stadig føler trang til at beskæftige sig med dahlia, kan man jo begynde at studere deres navne og nogle af de informationer og historier, der ligger bag. Med andre ord, hvorfor har den dahlia, man står med fået lige netop det navn?

navne01

Pink Giraffe - Foto: Jesper Kromann

Mange dahlianavne afslører den stolte forædler. Dette gøres ved at tilføje et "for- eller efternavn" også kaldet et præfiks eller et suffiks. F.eks. kalder østrigeren Peter Haslhofer næsten alle sine tiltrækninger noget med Hapet (f.eks. Hapet Fantastic eller Hapet Admiral). Det er langt færre, der bruger suffiks, men som eksempel kan nævnes hollænderen van Haaster, der bl.a. har tiltrukket Cheeky Glow eller Challenging Glow. Helt oplagt er der jo mange navne, der refererer til blomstens form eller farve. Lilac Time, Pink Giraffe og Red Velvet er gode eksempler på dette.

Mange navne dækker også over nogle, for os danskere, mere eller mindre kendte personer. Når man står i sin have og nyder den fantastiske hvid/lavendelfarvede Sir Alf Ramsey, er der næppe mange, der tænker på, at den er tænkt som en hyldest til en af de engelske fodboldspillere, der var med til at sikre England verdens-mesterskabet i 1966. Den er således navngivet i 1999 - samme år som Sir Alf Ramsey døde.

For nogle år siden kunne man i DDS' stiklingeudbud finde den orange dahlia Re-nato Tosio, der er opkaldt efter en schweizisk ishockeymålmand. Geerlings lancerede i 2005 Anna Lindh, hvilket kun var to år efter mordet på den svenske udenrigsminister af samme navn.

navne02

Sir Alf RamseyFoto: Jesper Kromann

Begivenheder har også givet inspiration til dahlianavne. Den smukke rosagule BUGA München 2005 er opkaldt efter den årligt tilbagevendende tyske haveudstilling BundesGArtenschau, der i 2005 blev afholdt i München.

En af mine egne favoritter er Hale Bopp, der blev navngivet i 1997 - selvsamme år, hvor man kunne nyde synet af den lysstærke komet Hale Bopp på nattehimlen. Når man står i haven og betragter denne lysende gule kaktus-dahlia med de spaltede spidser, er det ikke svært at forstå, hvordan Engelhardt blev inspireret til navnet. Desværre går der mere end 3000 år, før vi igen får besøg af kometen og dermed mulighed for en sammenligning.

navne03

Hale Bopp - Foto: Jesper Kromann

Så er der selvfølgelig navne, der er så specielle, at man aldrig ville kunne gætte sig frem til en forklaring. Et eksempel på dette kunne være Kenora Macop B. Den blodrøde blomst har Gordon Leroux kaldt Kenora efter det sted i Canada, hvor han blev født og Macop B efter ingredienserne i den kemo-kur, han måtte gennemgå i 1987 (Methotrexate, Adria-mycin, Cytoxan, Oncovin, Prednison, og Bleomycin).

Man kan selvfølgelig også blive ledt på vildspor i sine navnestudier. Hapet Kennedy burde jo være indlysende. En karismatisk afdød amerikansk præsident skulle vel nok være værd at opkalde en dahlia efter. Nærmere undersøgelser giver dog en anden og knap så prangende forklaring på navnet. Peter Haslhofers livsledsager Theresia spurgte hver gang hun så blomsten: "Kenn i di?" (= kenne ich die?) og vupti! Herefter navnet Hapet Kennedy.

Det er faktisk ret sjovt at lege detektiv i dahliaernes verden, og da der som bekendt findes mere end 50.000 sorter, skulle der jo være materiale nok til de næste par vintres tidsfordriv. Så prøv selv.

Jesper Kromann

navne04

Kenora Macop B - Foto: Jesper Kromann

 

Andre artikler i samme kategori Gamle dahliasorter »