Månedens tema september

Så er det højsæson for dahlia

September måned er her vi belønnes for den flid, der er lagt i bedene i de foregående måneder.

I år er planterne usædvanligt sent på den, det er der flere medlemmer, der har debatteret om i forskellige debatfora på internettet, og det skyldes den kolde forsommer. En del dahlia er ikke blev til så meget, fordi de ikke fik vand nok.

Det er også i september, der er de bedste muligheder for at binde flotte buketter og lave dekorationer. Hver gang der plukkes en blomst - så  udvikles der to nye, så skær og skær og nyd blomsterne både inde og ude. Husk også at fjerne de visne blomster fra planten, det fremmer også blomstringen, og det er lettere at skære blomsten af, når den er lidt vissen på bagsiden, fremfor når alle bladene er drysset af.

Formadnes trilleboer. Foto: Niels Knuth-Winterfeldt
Formandens trillebør i Helsinge-haven fra TV2's artikkel. Foto Niels Knuth-Winterfeldt

En af de sidste dage i august 2016 var TV2 Lorry på besøg i vores tidligere formands have, Helsinge-haven.
Du kan se Peter Blæsilds artikel samt se et interaktivt billede du kan bevæge dig rundt i her.

De nederste blade på planterne begynder at blive trætte og visner ned, hvis de fjernes bliver stilkene kortvarigt lidt bare forneden, men der vil vokse fine nye blade ud igen. Det er også nu, der kan komme kraftige regnskyl eller kraftig blæst, så husk fortsat at binde planterne op - for det er godtnok ærgerligt at komme ud en morgen, og så er planten knækket midt over. Har du net over planterne vil mange holdes af nettet, men de ekstra høje har godt af en pind.

Jagten på dræbersneglene skal fortsættes, der er mange store snegle på dette tidspunkt, og det er bedre at få dem indfanget og dræbt før de når at lægge æg.

Det er også nu det er værd at tage notater om farver, højde og form, og at få lavet mærkning af planterne, f.eks. hvis der pludselig står en hvid, hvor der skulle stå en rød. Sæt tydelige mærker ved planten, så er forarbejdet gjort i god tid inden der kommer frost.