På cykel til Holland

Når jeg i radioen hører om Tour de France, så har det både været blæsende og koldt, så tænker jeg på, at det i 1954 var ligeså dårligt sommervejr - måske værre, ja så var det fordi jeg skulle have ferie sidst i august. Det var i årene efter krigen med at komme ud og så huske på den gamle melodi: Når man er ung og fuld af kræfter, hvad er det så man længes efter? Så skal vi ud og slå til søren eller rejse.

I disse år lyttede jeg til mange foredrag af Gartner-foreningens konsulenter om det forjættede land der hedder Holland, landet der var foregangsland for gartnerisk udførelse, så jeg pumpede frisk luft i cyklen, en alm. dansk landevejscykel uden gear og så af sted. 120/140 km. pr. dag, bo på vandre-hjem, budget 30,- kr. pr. dag, og jeg kørte i det flade land med kanaler og vind-møller. Var der noget interessant, så holdt jeg en pause i vejkanten, drak en cola, cola fandtes endnu ikke i Danmark, så disse var amerikanske, men altså jeg brugte øjnene og skrev i lommebogen, fik set lidt af byerne Amsterdam, Haag, Delft, osv., men jeg skulle ned over det lave flodland, og jeg husker turen fra Rotterdam via Breda til Antwerpen. Varmedis, luften kunne næsten skæres ud i klodser. Temperaturen husker jeg ikke, men det var ulideligt varmt, så jeg svedte. 1 cola pr. time, så jeg følte mig helt dopet og på vandrehjemmet var der disciplin. Sovetid kl. 22.00, men på grund af at det nu var så fint et sommervejr, var sovetiden udsat til kl. 23.00. Flot gestus!

Næste dag d. 2. september var der varmerekord. Jeg var i Bryssel i 3 timer, byen gispede af varme, og jeg drak kaffe og læskedrikke (cola) og så af sted nordpå. Jeg skulle have overnattet i Antwerpen men fortsatte til Holland, da det var for dyrt i Belgien, men ”klimaet” var bedre i Holland. Det var stadig varmt, og jeg blev så tørstig af at se alt det vand i kanalerne. Se! Det var en ferie. Studietur/ inspirationstur inden jeg pr. 1. oktober begyndte anlægs-arbejde, handel med tropeplanter var kun til weekendbrug indtil jeg pr. 1/1 1949 købte gartneriet, for så gik det bare deruda´.

Inspirationen og kontakter fra Holland havde jeg, og igennem 40 år har jeg mange gange været i Holland, siden 1980 specielt for dahlia. Luksus turen til Holland kostede dengang 450,- kr. (15 dage á 30,- kr.) pr. cykel ca. 140 km. pr. dag.

Venlig hilsen A.P. ”Virkelyst”