Georginer kan spises

Af Camilla Plum, kogekone og forfatter, Fuglebjerggaard

Man tror det er løgn, men også georginer, Dahlia, er spiselige, både blomsterblade og rødder. Rødderne blev oprindeligt taget med tilbage fra den nye verden af Columbus både som pryd-plante og som et spiseligt alternativ til andre rodfrugter. Georginer stammer fra Mexico og omegn, og indianerne spiste dem i stor stil. I betragtning af hvor mange rødder, der kommer på en velpasset georgine, er der faktisk tale om en mulighed, Visse år har især mine gule georginer givet større udbytte end mine kartofler, Sandheden først, de smager fint, og ligesom andre tropiske rodknolde som taro, tannia og yams har de en neutral stivelsessmag, de indeholder meget inulin ligesom artiskokker, jordskokker og japansk burrerod. Det vil sige, at det aldrig bliver en stor delikatesse, men de er rigtig sjove at prøve.

salat01

Buga - Foto: Jesper Kromann

Georginesalat

Skrub pæne, hele rodknolde med en børste og kog dem i rigeligt, saltet vand, til de er møre, cirka 30 min. Måske mere. Pil/skræl dem, og skær dem i skiver eller stave. Nogle knolde er meget trevlede, det er som regel ikke hele knolden, men kan skæres fra. Herfra kan de findeles og bruges i salater. Salaten pyntes med georgineblomster, f.eks. Dahlia ”Arabian Night”, og får en almindelig olivenolie/eddikedressing.

Teksten er et uddrag af Camilla Plums bog Blomstrende mad, som er udkommet i oktober 2008 på Politikens Forlag. Bogen er illustreret med smukke fotos af Anne Li Engström.

salat02

Severins Triumph - Foto: Grethe Nielsen

 

Andre artikler i samme kategori Et begyndereventyr »