Lidt erfaring fra Gråsten

Jeg må sige tak til Ejner for besvarelsen af mit problem (en kæmpeknold - artiklen Dahliarødder). Men med meget sand i jorden er det klart meget nemmere med deling af rødder, jeg har meget tung lerjord i to af mine haver. Det er umuligt at skille rødderne ad, og trykspuler vil jeg ikke bruge.

Men det går også godt nok med at få rødderne til at komme. Den store knold jeg viste på billedet (artiklen Dahliarødder) hakkede jeg over med en spade, der var ikke andet at gøre. Det var efter råd fra Jytte. Det drejer sig om, den meget smukke lyserøde åkande ”Chrystal Beauty” eller ”Bracken Ballerina”. Det var en lille stikling jeg købte i foreningen i 2009. Jeg har fået mange rødder ud af den, og nu står den også i naboernes haver. Jeg synes jeg vil nævne at det gik godt med deling med spade, ifald der er andre, der har samme problem.

Men efter min mening er det største problem med dahlia at det er dræbersneglens yndlingsret. De kan holdes nede mange steder, men min ene have er ved siden af en skov, de vælter bare ind. Men værst er det ved mit sommerhus på Langeland, for her hjælper gift og ølfælder ikke, da vi ikke bor der. Jeg planter troligt nogle knolde, og de bliver spist lige så hurtigt de kommer op, jeg har fået nogle få til at overleve i et højbed. Går man på jagt efter dem, kan man på 10 min. slå over 200 fede store snegle ihjel. Derefter gider jeg ikke tælle. Når man graver kartofler op ser man hvor dybt de graver, så sneglehegn kan man opgive der. Jeg har hørt flere sige, at de ikke mere gider køkkenhave på grund af disse grådige snegle.

Så er det man undre sig over, at der forskningsmæssigt ikke gøres noget. Det må da være en sag for nogle unge biologer. Da de spiser hinanden må en eller anden virus da kunne udrydde dem, uden det går ud over andre dyr. Det med at pindsvin æder dem, tror jeg ikke på. Jeg har pindsvin i min sommerhushave. Det eneste jeg har observeret er bænkebidere, som suger i æggene, så redningen er måske flere bænkebidere!

Mange hilsner Lis Falk Hansen, Vandtårnsvej 10, Gråsten 

Andre artikler i samme kategori « Dahliarødder Hestemøg er møg! »